Το κουτί που επιστρέφει στην αρχική του θέση

22/09/2023

Το κουτί που επιστρέφει στην αρχική του θέση

Ενέργεια – μετατροπή της ενέργειας

Τι χρειάzεσαι: Ένα σχετικά μεγάλο μεταλλικό κυλινδρικό κουτl με καπάκι (π.χ. κουτί από νεσκαφέ των 750 γραμμαρίων, ή ένα κουτί από γάλα για μωρά) ένα καρφί, ένα σφυρί, ένα λάστιχο με μήκος περίπου ένα μέτρο (καλύτερα το πολύκλωνο κυλινδρικό με δεύτερη επιλογή το μονόκλωνο κυλινδρικό), κλωστή, μερικές βίδες ή χοντρά παξιμάδια.

Τι θα κάνεις: Βγάλε το καπάκι από το κουτί. Με τη βοήθεια του σφυριού και του καρφιού κάνε στο πάνω μέρος του κουτιού, στην “πατούρα” για το καπάκι, δυο τρύπες αντιδιαμετρικά. Στον πάτο του κουτιού, ακριβώς απέναντι τους, κάνε δύο ακόμη τρύπες.  Πέρασε τη μια άκρη από το λάστιχο, μέσα από τη μια από τις τρύπες που είναι στο πάνω μέρος του κουτιού. Δέσε έναν κόμπο στην άλλη άκρη του λάστιχου ώστε να μη μπορεί να περάσει μέσα από την τρύπα. Πέρασε την ελεύθερη άκρη μέσα από τις τρύπες ώστε το λάστιχο να κάνει ένα Χ και η άκρη να καταλήξει στην άλλη τρύπα που είναι στο πάνω μέρος του κουτιού. Πέρασε το λάστιχο μέσα από την τρύπα αυτή, σφίξε το και κάνε κόμπο στην ελεύθερη άκρη του ώστε να μη μπορεί να φύγει από τη θέση του. Με τη βοήθεια του σπάγκου δέσε μερικές βίδες στο σημείο που διασταυρώνεται το λάστιχο, στο κέντρο του Χ (εικόνες 1 και 2).

 

Σπρώξε το κουτί, π.χ. πάνω στην επιφάνεια του γραφείου, ώστε να κυλήσει μακριά.

Τι θα δεις: Το κουτί, αφού κυλήσει μακριά, επιστρέφει πάλι σε σένα.

Ερμηνεία: Το λάστιχο στο εσωτερικό του κουτιού, καθώς κυλούσε το κουτί, λόγω του βάρους που έχει προστεθεί, “κουρδιzότανε”. Έτσι κάποια στιγμή που το κουτί σταμάτησε άρχισε το λάστιχο να “ξεκουρδίzεται” με αποτέλεσμα να κινείται το κουτί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σημείωση: Αν το κουτί δεν επιστρέφει, τέντωσε πιο πολύ το λάστιχο ή πρόσθεσε βάρος. Μπορείς να δοκιμάσεις και διάφορα λάστιχα για να βρεις αυτό που θα κάνει ευκρινέστερο το φαινόμενο.