Πίνακας ανακοινώσεων

5η συνάντηση ενδυνάμωσης γονέων

Αγαπητοί γονείς,
σας καλούμε στο νέο μας ραντεβού όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παραθέσουμε σκέψεις και προβληματισμούς για τι άλλο; τα παιδιά μας…
   Γιατί καλούμε εσάς τους γονείς στο Σχολείο; Τι δουλειά έχετε εσείς σ’ αυτό; Δεν είναι το Σχολείο για τους μαθητές;
Και όμως… Όπως είπε επιγραμματικά ο Βίλχελμ Μπους (Γερμανός παιδαγωγός, στις αρχές του 20ου αιώνα), «είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός». Αν δεχτούμε αυτή τη βασική αλήθεια, πρέπει να δεχτούμε και τη συνέπειά της: για να είσαι γονιός πρέπει να μάθεις πώς. Εξάλλου το ίδιο νιώθουμε να συμβαίνει και με μας τους δασκάλους: μέσα από την εμπειρία και την επιμόρφωσή μας προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να εξοικειωθούμε με την δημοκρατική ανατροφή των παιδιών μας – δηλαδή τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας.
   Αυτή η πορεία έχει πολλά εμπόδια, τα οποία όμως θέλουμε να σας δείξουμε ότι δεν είναι ανυπέρβλητα. Οφείλουμε μέσα από την συνεύρεσή μας να σας αναδείξουμε ό,τι εμείς οι εκπαιδευτικοί εντοπίζουμε και να μας δώσετε την ευκαιρία να βρούμε κοινές λύσεις, γιατί αυτές θα βρεθούν με την συνεισφορά όλων των πλευρών, δηλαδή Σχολείου και Οικογένειας. Αυτές τις σκέψεις προσπαθεί να ενσωματώσει ο τίτλος της νέας μας συνάντησης:

«Είναι μια φάση ή… Σκέψεις και προβληματισμοί για αυτά που εγώ ο γονέας πρέπει να γνωρίζω σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μου»
   Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας την Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ.
   Οι εισηγητές εκπαιδευτικοί
   Φαλακίδου Μαρία
   Ξανθόπουλος Ναθαναήλ
   Τσιακίρης Βασίλης

Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες

   Η Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης διά των Συμβούλων Εκπαίδευσης ΠΕ70, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Τούμπας και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΠΕ04 Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την εκπαιδευτική δράση με τίτλο: “Παίζουμε με τις Φυσικές Επιστήμες και βιντεοσκοπούμε!”.

   Η δράση, η οποία διοργανώθηκε για τρία χρόνια για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά απευθύνεται φέτος σε μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

   Σκοπός της είναι να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν δημιουργικά και να αναπτύξουν δεξιότητες πειραματισμού, παρουσίασης και επικοινωνίας.

   Οι μαθητές και οι μαθήτριες, των οποίων η συμμετοχή στη δράση είναι προαιρετική, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πειραματικές δραστηριότητες φυσικών Επιστημών με στόχο να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που θα επιλέξουν οι ίδιοι/ες από τα προβλήματα που προτείνονται από τους διοργανωτές ή κάποιο πρόβλημα αποκλειστικά δικής τους επιλογής. Η επίλυση όλων των προβλημάτων απαιτεί γενικές γνώσεις και δεξιότητες, δημιουργικότητα και φαντασία. Η λίστα με τα προτεινόμενα πειράματα είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση:

http://tinvurl.com/paizontas-peiramata

   Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα πρέπει να βιντεοσκοπήσουν το πείραμα που θα πραγματοποιήσουν με απλά υλικά που μπορούν να βρουν εύκολα στο σπίτι, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλους τους κανόνες ασφάλειας όπως περιγράφονται στους εργαστηριακούς οδηγούς (ενδεικτικά δείτε:https://tinyurl.com/ekfe-safety σελ. 443).

   Όλοι/όλες οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν θα πάρουν έπαινο συμμετοχής και όλα τα επιστημονικά ορθά τεκμηριωμένα βίντεο θα αναρτηθούν σε σχετικό κανάλι που θα δημιουργηθεί στο διαδίκτυο, μετά την ολοκλήρωση της δράσης και με τη σύμφωνη γνώμη των κηδεμόνων των μαθητών/τριών. Στον βαθμό που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα γίνει προσπάθεια εκ μέρους των διοργανωτών να παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητών/τριών σε διαδικτυακή συνάντηση, υπό μορφή μαθητικού συνεδρίου.

Έντυπο συγκατάθεσης γονέα

Λίστα προτεινόμενων πειραμάτων

Πείραμα του Ερατοσθένη

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

   Για ακόμη μια χρονιά το Σχολείο μας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης. Το 2023 περίπου 650 σχολεία, συμπεριλαμβανομένων 3 σχολείων της Κύπρου, του Ελληνικού σχολείου Βουκουρεστίου, της Αμπείου σχολής του Καΐρου, και 6 σχολείων από τη Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, τα οποία συνέπραξαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στη δράση, αψηφώντας τη σποραδική συννεφιά, ακολούθησαν τα βήματα του Ερατοσθένη και υπολόγισαν πειραματικά την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης, με αξιοσημείωτα μικρό επιστημονικό σφάλμα!

Τι είναι το Πείραμα του Ερατοσθένη;

   Πρόκειται για μια σχολική δράση, γνωστή και καθιερωμένη πλέον στη σχολική ζωή, που συνδιοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ρεθύμνου, Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Περιγραφή της Εκπαιδευτικής Δράσης

   Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας (Τετάρτη 20 Μαρτίου 2023) οι μαθητές του Σχολείου μας θα επιχειρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν ή να ταξιδέψουν, από τα προαύλια των σχολείων τους, να υπολογίσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης!

   Για να πετύχουν τον στόχο τους, θα ακολουθήσουν προσεκτικά τα «βήματα» του Πανεπιστήμονα Ερατοσθένη του Κυρηναίου.

   Εκείνος, με τη διάνοια, τη γνώση και τα μέσα της εποχής του, κατόρθωσε το …ακατόρθωτο. Οι σύγχρονοι μαθητές του, με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών, (Google Earth, SunCalc κ.ά.) θα αξιοποιήσουν κατάλληλα λογισμικά, θα μετρήσουν, παρατηρήσουν, υπολογίσουν, σχολιάσουν, σκεφτούν επιστημονικά και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα σημαντικά και διδακτικά!

   Με ευρηματικότητα, επιδεξιότητα και μεράκι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα στερεώσουν ράβδους ή άλλα κατάλληλα αντικείμενα, θα μετρήσουν τα μήκη τους και τα μήκη των σκιών τους και θα επαναλάβουν προσεκτικά το ιστορικό αυτό πείραμα, το φωτισμένο από το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης! Οι επίδοξοι «γεωμέτρες», θα αξιοποιήσουν και την παραμικρή ακτίνα του Ήλιου και θα οδηγηθούν στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης με ακρίβεια αξιοσημείωτη, μικρότερη από 0,5%.

Η «Προστιθέμενη αξία» του Πειράματος του Ερατοσθένη

Εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα, τα παιδιά:

συμμετέχουν με ενδιαφέρον σε ένα πλούσιο σε γνώσεις και διδάγματα μάθημα, όχι στην τάξη, αλλά στο προαύλιο του σχολείου τους, μια ευχάριστη ανοιξιάτικη μέρα
μαθαίνουν βιωματικά ότι με απλές μετρήσεις φυσικών μεγεθών, με την παρατήρηση, την υπόθεση, τους κατάλληλους συλλογισμούς, και κυρίως με τη θέλησή τους, μπορούν να οδηγηθούν. στη μέτρηση της περιφέρειας ακόμα και ενός ουράνιου σώματος, της Γης.
κατανοούν ανακαλυπτικά διαδικασίες, φαινόμενα και έννοιες όπως: μετρήσεις, ακρίβεια, σφάλματα, ορολογία Γεωγραφίας και Αστρονομίας (π.χ. συντεταγμένες, ηλιοστάσια, ισημερίες κ.ά.) αλλά και Ιστορία της Επιστήμης και του κόσμου ολόκληρου, μέσα από την αδιαμφισβήτητη αξία της συνεισφοράς προγόνων μας όπως ο Ερατοσθένης, στο επιστημονικό γίγνεσθαι.
διδάσκονται με τον πιο παραστατικό τρόπο την ακλόνητη ισχύ της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και τη διαχρονική και ανυπέρβλητη συνεισφορά των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.
συνειδητοποιούν την ανεκτίμητη αξία της συνεργασίας, αφού στη δράση αυτή συνεργάζονται υποδειγματικά, γόνιμα και δημιουργικάQ

  • μαθητές κατά τη λήψη μετρήσεων και αποφάσεων στην κάθε σχολική τάξη,
  • εκπαιδευτικοί από σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, που ανταλλάσσουν τα δεδομένα των μετρήσεών τους και εκτελούν κοινούς υπολογισμούς, σημαντικές και λειτουργικές δομές της εκπαίδευσης, όπως τα Ε.Κ.Φ.Ε.

Για να προγραμματίσετε καλύτερα την μέτρηση πατήστε το κουμπί δεξιά για να δείτε την πρόβλεψη νεφοκάλυψης

Λίγα λόγια για την ιστορία του πειράματος

   Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στη Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν έριχναν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτιζόταν ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Παρατήρησε όμως ότι στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά. Σκέφτηκε πως αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη όπως νόμιζαν τότε αλλά σφαιρική. Ο υπολογισμός της ακτίνας της Γης μπορεί να γίνει, αν είναι γνωστή η απόσταση Συήνης-Αλεξάνδρειας -την οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Ερατοσθένης για να τη μετρήσει προσέλαβε βηματιστές – και η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, η οποία -από το μήκος της σκιάς ενός οβελίσκου- υπολογίστηκε ίση με περίπου 7 μοίρες.

   Η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με περίπου 40.000 Km, μια απάντηση που ο Ερατοσθένης έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Επομένως, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Οδηγός εκτέλεσης του πειράματος

Μέθοδοι υπολογισμού της απόστασης του Σχολείου από τον Ισημερινό:

Υπολογισμός της απόστασης με τη χρήση του λογισμικού Google Maps:

Υπολογισμός της απόστασης με τη χρήση του λογισμικού Latitude/Longitude Distance Calculator :

Υπολογισμός της απόστασης με τη χρήση του λογισμικού Google Earth :

Υπολογισμός της απόστασης ενός τόπου με την αξιοποίηση της κλίμακας ενός γεωγραφικού χάρτη:

Υπολογισμός γεωγραφικών συντεταμένων με τη χρήση μίας εφαρμογής πυξίδας σε κινητό τηλέφωνο:

Υπολογισμός της ώρας που μεσουρανεί ο ήλιος (με το λογισμικό SunCalc):

Φύλλα Εργασίας για το Πείραμα του Ερατοσθένη

Φύλλα Εργασίας για το Δημοτικό

Φύλλα Εργασίας για το Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού

Προπαρασκευαστικό Φύλλο Εργασίας για το Πείραμα του Ερατοσθένη:

Πίνακας Τριγωνομετρικών Αριθμών

Φύλλο Εργασίας για τη συνεργασία δύο σχολείων:

Φύλλο Εργασίας για τις σκιές:

Διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής «Αριστοτέλης»

Το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών “Αριστοτέλης” 2024 για μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ο Διαγωνισμός αυτός γίνεται, για μια ακόμη χρονιά, για την ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης της Φυσικής από τους μαθητές σε όλη τη χώρα, με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή δεοντολογία, στην αντικειμενικότητα, στην αξιοπιστία, στη συνέπεια και στον εθελοντισμό, χωρίς αναφορές ή εκδηλώσεις με οικονομικές ή εμπορικές παραμέτρους.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από τις προαναφερθείσες Αποφάσεις / Εγκρίσεις των Διαγωνισμών, που θα πραγματοποιηθεί:  

Για την Ε’ και Στ’ τάξη την Πέμπτη  14/3/2024, ενδοσχολικά (στις τάξεις των μαθητών/τριών), τις ώρες 10.00-12.00 (σε μία φάση, όπως τα τελευταία χρόνια).

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, όπως και να κατεβάσετε το έντυπο συναίνεσης γονέων.

Έντυπο Συναίνεσης Γονέων
Σχέδιο Προκήρυξης Διαγωνισμού
Θέματα Ε΄ Δημοτικού
Θέματα ΣΤ΄ Δημοτικού
Απαντήσεις Ε΄ Δημοτικού
Απαντήσεις ΣΤ΄ Δημοτικού

Αστρο-πάρτι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας

Μια ιδιαίτερη μαγική βραδιά θα ζήσουν, όσοι αγαπούν την Αστρονομία και τους αρέσει να κοιτούν ψηλά, θαυμάζοντας το μεγαλείο του Σύμπαντος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου μετά τις 6 το βράδυ, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας. Συνδιοργανώνεται από το Σχολείο, το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας θα στήσουν από νωρίς τα τηλεσκόπιά τους και θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και τους γονείς της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που επιθυμούν να παρατηρήσουν τον ουρανό και να εξερευνήσουν το διάστημα, αγναντεύοντας την Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο. Θα προηγηθεί μία παρουσίαση από τα μέλη του Ομίλου για το «υπάρχει εκεί έξω». Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντηθούν πολλά ερωτήματά σας.

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, με σκοπό τη διάδοση της αγάπης για την Αστρονομία. Τα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Αλεξανδρείας 113 (τηλ. 2310423133). Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να τους επισκέπτεται κάθε Τετάρτη από τις 6 έως τις 9 μ.μ. ή κάθε Σάββατο από τις 6 έως τις 8 μ.μ. (οπότε και πραγματοποιούνται Σεμινάρια Αστρονομίας, τα θέματα των οποίων μπορείτε να τα πληροφορηθείτε επίσης από την ιστοσελίδα τους).

Ο  Όμιλος έχει ήδη στο ενεργητικό του μια σειρά πολύ επιτυχημένων παρουσιάσεων/ομιλιών Αστρονομικού ενδιαφέροντος, σε πληθώρα Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Βιβλιοθηκών κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και νυκτερινή αστροπαρατήρηση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται με τη φροντίδα των μελών μας, τα οποία προσφέρονται πάντα εθελοντικά και αφιλοκερδώς, αφιερώνοντας τον προσωπικό εξοπλισμό τους και πολύτιμο μέρος του χρόνου τους για το σκοπό αυτό.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης διοργανώνει την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, τη «Βραδιά του Ερευνητή 2023». Η Βραδιά του Ερευνητή, είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ως σκοπό έχει την ανάδειξη της έρευνας και της επιστήμης.

Την Παρασκευή, 29 Σεπτέμβρη 2023, ερευνητές και επιστήμονες θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών στον μαγευτικό κόσμο της έρευνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2), από τις 17:00 έως τις 22:00 και θα έχει δωρεάν είσοδο για όλους και όλες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν live διαδραστικά πειράματα, να διασκεδάσουν με ερευνητικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα, να δουν τεχνολογικές εκθέσεις και να γνωρίσουν από κοντά διακεκριμένους ερευνητές και επιστήμονες.

Ακόμη, το ΕΚΕΤΑ  διοργανώνει για άλλη μια χρονιά τη δράση Chat Lab, στην οποία καθηγητές και μαθητές μπορούν να συνομιλήσουν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο, με ερευνητές και ερευνήτριες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών και είναι έτοιμοι να απαντήσουν στα ερωτήματά τους και να λύσουν τις απορίες τους.  Η δράση Chat Lab είναι δωρεάν για όλες και όλους και θα διαρκέσει από τις 25/9/2023 έως τις 13/10/2023. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://researchersnight.gr/chat-lab/

Ο Δάσκαλος της τάξης

Τσιακίρης Βασίλης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Αγαπητοί γονείς,
την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μας συνάντηση. Παρακαλούμε να βρεθείτε ΟΛΟΙ στο σχολείο μας εκείνη την ημέρα, πρωτίστως για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο δάσκαλος του τμήματος
Τσιακίρης Βασίλης