Λεξιλόγιο

24/09/2023
αλιέας
ο ψαράς
διαρροή
διαφυγή, απώλεια υγρού ή αερίου από έναν κλειστό χώρο, εξαιτίας κάποιας τεχνικής βλάβης Π.χ.: Νότισε ο τοίχος από διαρροή νερού
θροΐζω
Κάνω ελαφρύ και συνεχή ήχο, που παράγεται κυρίως από την κίνηση και την τριβή των φύλλων των δέντρων: Π.χ.: τον νανούρισε το θρόισμα των φύλλων
μονόχνοτος
μονόχνοτος, -η, -ο (επίθετο): αυτός που δε θέλει να έχει σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, προτιμάει τη μοναξιά.
νεοκλασικό σπίτι
Τα Nεοκλασικά ελληνικά κτίρια είναι εκείνα που χτίστηκαν στην αρχή της δημιουργίας της νέας Ελληνικής πρωτεύουσας της Αθήνας, από τους Βαυαρούς κυρίως αρχιτέκτονες αλλά και από Έλληνες αρχιτέκτονες με ανάλογη παιδεία. Π.χ.: Αυτό το νεοκλασικό κτίριο κρίθηκε διατηρητέο.

ντόμπρος, -α, -ο (επίθετο): αυτός που είναι ειλικρινής και δεν υποκρίνεται, που μιλάει δηλαδή ανοιχτά και ξεκάθαρα, χωρίς να κρύβει τις διαθέσεις του.

πλανόδιος
Ο έμπορος που περιφέρεται στους δρόμους, χωρίς μόνιμη εγκατάσταση. Π.χ. πλανόδιος μικροπωλητής / φωτογράφος / ψαράς / μανάβης / θίασος.
ρυπαίνω
λερώνω, βρομίζω Π.χ.: Μη ρυπαίνετε τη θάλασσα
συλλογή
η συλλογή: σημαίνει την επίμονη και βαθιά σκέψη (αντιστοιχεί στο ρήμα συλλογίζομαι). Συχνότερα όμως συλλογή σημαίνει μα σειρά από ίδια αντικείμενα που μαζεύει κάποιος γιατί τον ενδιαφέρουν ή γιατί έχουν κάποια αξία (αντιστοιχεί στο ρήμα συλλέγω), π.χ.: Ο αδελφός μου έχει συλλογή γραμματοσήμων.