Πειράματα – Μίγματα

23/02/2024

Λίστα πειραμάτων

Ένα κι ένα δεν κάνει πάντα δύο

Τι χρειάζεσαι

  1. Ένα γυάλινο βάζο
  2. Μια λωρίδα σελοτέιπ
  3. Ένα φλυτζάνι – μεζούρα
  4. Νερό
  5. Οινόπνευμα

Κόλλησε κατακόρυφα στο εξωτερικό του βάζου τη λωρίδα του σελοτέιπ. Ρίξε μέσα στο βάζο ένα φλυτζάνι νερό (το φλυτζάνι να είναι γεμάτο με προσοχή ακριβώς μέχρι τα χείλη του) και σημείωσε στη λωρίδα «1» εκεί που φτάνει η στάθμη του νερού. Ρίξε άλλο ένα φλυτζάνι νερό και σημείωσε στη λωρίδα «2» κτλ. Έτσι, το βάζο είναι πια ένα ογκομετρικό δοχείο. Άδειασε το βάζο.

Ρίξε μέσα πάλι ένα φλυτζάνι νερό. Η στάθμη του νερού θα φτάσει φυσικά εκεί που έχεις σημειώσει το «1». Ρίξε τώρα στο βάζο κι ένα φλυτζάνι με οινόπνευμα.

Η στάθμη του υγρού στο βάζο, δηλαδή του μείγματος νερό-οινόπνευμα, δε θα φτάσει στο «2», αλλά θα είναι πιο κάτω.

Ανάμεσα στα μόρια οποιοσδήποτε ουσίας υπάρχουν κενά. Όταν αναμειγνύονται δυο διαφορετικές ουσίες, τα μόρια της μιας μπορεί να εκμεταλλεύονται τα κενά που έχουν ανάμεσα στα μόρια της άλλης, οπότε και οι δύο μαζί πιάνουν λιγότερο χώρο από αυτόν που θα έπιαναν χωριστά. Ας δώσουμε ένα «χοντρό παράδειγμα» : Αν αναμείξουμε ένα καφάσι με κεράσια κι ένα καφάσι με μήλα, τα φρούτα θα πιάνουν χώρο συνολικά λιγότερο από δύο καφάσια, αφού τα κεράσια θα μπαίνουν και στα κενά που υπήρχαν ανάμεσα στα μήλα.

.

Πώς σερβίρεις λάδι και ξίδι απ΄ το ίδιο μπουκάλι