Μαθήματα Ενότητας
Κείμενα
Α΄ - Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων
Ασύνδετο σχήμα
Λέξεις που μπορούν να με δυσκολέψουν
με τη μεταφορική αυτή φράση η συγγραφέας εννοεί ότι τα βιβλία «φωτίζουν» το πνεύμα μας χάρη στη γνώση και στην αλήθεια που περιέχουν.
η πρωτεύουσα της Κίνας.
Oχυρωματικό έργο στην Κίνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οικοδομήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. από τον αυτοκράτορα Σι Χουαγκντί για να προστατεύει τη χώρα από τις επιδρομές των νομάδων. Έχει συνολικό μήκος 2.400 χλμ. και ύψος περίπου 7,6 μέτρα, ενώ κάθε 180 μέτρα έχει και έναν πύργο. (Η φράση αποτελείται από το επίθετο σινικός, -ή, -ό, που είναι άλλη λέξη για το κινέζικος, -η, -ο, και το ουσιαστικό το τείχος.)
Oνομασία που αναφέρεται σε ομάδες Σκανδιναβιών (Δανών, Σουηδών, Νορβηγών, Ισλανδών), οι οποίες από τον 8ο έως τον 11ο αι. μ.Χ. ταξίδευαν στις θάλασσες της βόρειας και της νότιας Ευρώπης ως θαλασσοπόροι και έμποροι. Παράλληλα, όμως, έκαναν και πειρατείες και επιδρομές. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Βίκιγκς, λέξη που σε πολλές βόρειες γλώσσες σήμαινε πειρατής.
(ουσ.): Μικρό όχημα χωρίς ρόδες, που είναι φτιαγμένο για να γλιστράει πάνω σε χιόνι ή σε πάγο,
Έτσι ονομάζονται οι λαοί που κατοικούν στις αρκτικές περιοχές (Αλάσκα, Βόρειο Καναδά, Γροιλανδία και βορειοανατολική Σιβηρία). Οι Εσκιμώοι είναι νομάδες, κυνηγοί και ψαράδες. Οι ίδιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους Ινουίτ.
(ουσ.): Προφορική διήγηση για πρόσωπα ή γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν με ήρωες και κατορθώματα που ανακατεύουν την πραγματικότητα με τη φαντασία, π.χ. ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά.
Η μυθική αφηγήτρια των αραβικών παραμυθιών με τον τίτλο Χίλιες και μια νύχτες.
Εντυπωσιακός μεταλλικός πύργος στο Παρίσι, έργο του Γάλλου μηχανικού Γκουστάβ Αϊφέλ, που τον κατασκεύασε το 1889. Έχει ύψος 300 μέτρα, είναι φτιαγμένος από 7.000 τόνους σίδερο και στηρίζεται σε τέσσερα μεγάλα υδραυλικά πιεστήρια, για να εξασφαλίζεται η ισορροπία του. Είναι διεθνώς γνωστός ως σύμβολο του Παρισιού.
Ήρωας λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά του Μαρκ Τουέιν, το οποίο έχει τον ίδιο τίτλο.
Ποταμός στις Η.Π.Α.